Złota łazienka


Mieszkanie w przeszło 100-letniej kamienicy na pierwszy rzut oka nie wymagało remontu. Kiedy właściciel rozpoczął prace, okazało się, że będą one wymagały więcej wysiłku niż zwykła kosmetyka.

W starych kamienicach, miejsce na łazienkę często wykrojone jest z części korytarzy lub pokoju. Dostosowywanie projektu do zastanych instalacji, determinuje niestety aranżację wnętrza. Łazienka, którą miałam przyjemność projektować, jest właśnie takim przykładem.

Właściciel chciał, aby łazienka była jasna i pomimo maleńkich rozmiarów, aby sprawiała wrażenie przestronnej. Ponieważ nowa koncepcja aranżacji wnętrza zakładała rewolucję w układzie wyposażenia, konieczne były prace specjalistów, takich jak hydraulik oraz gazownik. Przede wszystkim należało przenieść piec gazowy, który ogrzewa wodę. Następnym krokiem było stworzenie nowych przyłączy wodnych dla prysznica, muszli, umywalki oraz pralki.

Kiedy ze starej łazienki zaczęły znikać poszczególne przedmioty, okazało się, że ściany nie mają kątów prostych a sącząca się woda przeciekała do drewnianych stropów. Na szczęście wszystkie problemy udało się usunąć. Ściany zostały wyprostowane poprzez montaż płyt kartonowo-gipsowych. Osuszona podłoga wraz ze ścianami zostały pokryte specjalną folią hydroizolacyjną.

Aby optycznie powiększyć łazienkę, zastosowałam trzy popularne triki. Proste, białe płytki ścienne przełamałam złotymi kaflami o drobnej fakturze, przypominającej heksagonalną mozaikę. Najbardziej wyeksponowaną ścianę zagospodarowałam dużą taflą lustra. Istotnym elementem w tak małych pomieszczeniach, jest odpowiednie oświetlenie. W łazience zastosowałam dwa punkty świetlne nad lustrem oraz jedno na przecięciu osi sufit. Złote płytki oraz duża powierzchnia lustra delikatnie rozpraszają światło, co powoduje, że łazienka wydaje się być większa i jaśniejsza.

Sprytnym rozwiązaniem jest również schowanie pralki pod blatem, na którym umieszczona została okrągła umywalka. Dzięki temu zyskałam dodatkowe miejsce na ozdobne drobiazgi oraz podręczne kosmetyki, które nie zmieściły się w wąskiej szafce nad blatem.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *